Зоопарк "Оброшине". Лебеді. Рід Cygnus.

Палац Єпископів в с.Оброшине

Сторінка Зоопарку "Оброшине". Енциклопедія. Лебеді. Рід Cygnus.

Сторінка створюється за ініціативи і підтримки Лариси Грушецької

Лебеді - рід водоплавних птахів ряду гусеподібних. Зустрічаються вони на всіх континентах, крім Африки. Всього відомо 7 видів лебедів, з них:
один – у Південній Америці (чорношиїй лебідь – C.melancoryphus),
один – в Австралії (чорний- C.atratus),
два – у Північній Америці (лебідь-трубач – C.buccinator та американський тундровий – C.columbianus),
три - на Євразійському континенті (лебідь-шипун – C.olor, лебідь-кликун - C.cygnus та малий тундряний - C.bewickii).

У забарвленні оперення лебедів присутні лише два кольори: чорний та білий (не рахуючи сірого у пташенят). Характерними рисами представників цього роду - крім великого розміру – є довга шия, відносно короткі ноги (внаслідок чого лебеді досить незграбно ходять по землі). Зате вони дуже добре пристосовані до польоту, відповідно – прекрасно літають. У лебедів – найбільша серед усіх птахів кількість пір’я (може досягати 25 тисяч пір’їн).

Лебеді славляться своєю вірністю. Пара лебедів розпадається тільки після загибелі одного з партнерів.

Гніздо будують на землі поруч з водою, або на мілководді, недалеко від берега з різного рослинного матеріалу. Зазвичай у кладці 5 (від 3 до 9) яєць. Насиджує їх, в основному, самка протягом 30-40 днів, часами її підміняє самець. Пташенята вкриті густим світло-сірим пухом. В ранньому віці вони не покидають своїх батьків, часто сидячи «верхи» на їхніх спинах. Лебеді спільно годують та ревно охороняють своє потомство. У віці 5 місяців молодь вчиться літати. Дорослі лебеді супроводжують своїх лебедят протягом цілого року.

В колекції нашого зоопарку – три види лебедів.

Лебідь-шипун

(Cygnus olor)


 Лебідь-шипун. Cygnus olor 

Білий лебідь своєю красою, силою, розмірами та величною поставою з повним правом вважається королем серед водоплавних птахів. А завдяки своїй моногамності він став символом подружньої вірності і кохання.

Це найбільший серед усіх лебедів. Своєю назвою він завдячує шипінню, яке видає при роздратуванні, хоча це далеко не єдиний звук в його арсеналі. Шипуна легко відрізнити за сніжно-білим оперенням, довгою - вигнутою у формі літери «S» - шиєю, оранжево-червоним дзьобом з характерним чорним наростом. Вага його може досягати 15 кг (інколи 20 кг), довжина – 150 см, розмах крил – до 240 см. Дорослий самець з’їдає за добу до 4 кг рослинності, яку він може діставати з глибини до 1 м.

В давні часи лебідь-шипун був широко поширений на заболочених місцевостях центральної Європи. Але внаслідок полювання і збору яєць (страви з лебедя були звичними на столі тогочасної знаті), був витіснений людиною і зміг зберегтися лише серед непрохідних боліт північного сходу Європи. На межі 19-20 століть став досить рідкісним, практично зник з території Білорусі. Полювання на лебедя-шипуна було повністю заборонене в 60-х роках минулого століття. З тих пір чисельність його значно збільшилась, у тому числі завдяки штучному розселенню в парках та на водоймах Європи.

Чорний лебідь

(Cygnus atratus)


 Чорний лебідь. Cygnus atratus 

Чорний лебідь походить з Австралії, де до появи перших європейців він був широко поширеним видом. Переселенці почали полювати на лебедів і їх чисельність різко скоротилась. І лише після того, як цей вид взяли під охорону, популяція його відновилась.

Розміром чорний лебідь менший від шипуна (довжиною 110-140 см, вагою від 4 до 8 кг). Зате має найдовшу серед усіх лебедів шию (що складається з 31 шийного хребця). Це дозволяє йому діставати їжу з більшої глибини. Оперення і ноги – чорного кольору, білими є тільки кінці першорядних і другорядних махових пер, які добре видно лише в польоті. По краях крил пера кучеряві. Дзьоб яскраво червоного кольору з білим кільцем на кінці.

Сухий клімат Австралії не дуже сприятливий для лебедів, але цей вид чудово пристосувався до тамтешніх умов. Чорний лебідь прекрасно літає, що дає йому змогу долати великі відстані в пошуках прісної води та їжі. Шлюбний період у цих лебедів залежить від сезону дощів у різних регіонах континенту. Під час довготривалої засухи чорні лебеді взагалі не гніздяться.

В Європу чорні лебеді були завезені в середині 18 ст. в якості декоративних птахів. Тут вони часто зберігають свій австралійський ритм життя і часом виводять пташенят взимку.

Чорні лебеді, на відміну від шипунів, гніздяться не одноосібно, а колоніями, що нараховують сотні пар. Як і решта лебедів, вони надзвичайно віддані і не змінюють своїх партнерів.

В будівництві гнізда, висиджуванні яєць та вихованні пташенят так само беруть участь обоє батьків.

Чорношиїй лебідь

(Cygnus melancoryphus)


 Чорношиїй лебідь. Cygnus melancoryphus 

Білосніжне забарвлення цього лебедя доповнюється оксамитово-чорним кольором шиї та голови. Навколо сизуватого дзьоба – великий червоний наріст. Око прикрашене білою смугою. Голос чорношийого лебедя – це мелодійний свист, на відміну від трубних звуків, що характерні для інших представників цього роду.

Будучи одним з найменших серед лебедів, у Південній Америці він є найбільшим з птахів. Його довжина сягає 110-140 см, вага – 3,5-6,5 кг, розмах крил – до 177 см. Лебідь і лебідка подібні, але лебідка втричі менша і має значно коротшу шию. Чорношиї лебеді зовсім не пристосовані до пересування по суші через специфічну поставу ніг, зате вони найшвидше серед інших літають.

Гніздяться колоніями по берегах озер в Південній Америці від Парагваю до Фолклендських островів. Протягом періоду розмноження лебідь войовниче охороняє свою сім’ю, але до людей ставиться досить полохливо, внаслідок чого птахи можуть навіть покинути гніздо. Після вилуплення пташенят лебідь бере на себе основні обов’язки по догляду та охороні малят, залишаючи лебідці можливість годувати пташенят та компенсувати втрачену за час насиджування власну вагу.

Після гніздування лебеді збираються у великі зграї та перелітають зимувати на північ Парагваю і південної Бразилії.



Повернутись назад до Енциклопедії.

с.Оброшине

Україна, Львівська обл., Пустомитівський р-н

Основні дані

Засноване - 1431р.
Населення - 4186 чол
Площа - 20 кв.км
Густота населення - 209,3 осіб/кв.км
Поштовий індекс - 81115
Телефонний код - +380 3230
Висота над рівнем моря - 314м