Зоопарк "Оброшине". Каролінка. Aix sponsa.

Палац Єпископів в с.Оброшине

Сторінка Зоопарку "Оброшине". Енциклопедія. Каролінка. Aix sponsa.

Сторінка створюється за ініціативи і підтримки Лариси Грушецької

 Каролінка. Aix sponsa 

Каролінка – єдина найближча родичка мандаринки. Обидві ці качки вирізняються красою та різнобарвністю оперення, ведуть подібний спосіб життя. Але в природі вони живуть по різні боки Тихого океану. В той час як мандаринка населяє далекий схід Азії, батьківщиною каролінки (як очевидно з назви) є американський штат Північна Кароліна.

У цих качок і доля подібна. Як і мандаринка, каролінка була колись чисельним видом у себе на батьківщині, але на початок 20-го століття опинилась на межі вимирання внаслідок вирубування лісів та нерегульованого полювання (в тому числі заради пір’я, яке використовувалось для прикрашання головних уборів тогочасних модниць). Але завдяки зусиллям уряду США по забороні знищення птахів та збереженню природного середовища їх проживання (федеральні урядові акти 1916 і 1918 рр.), в середині минулого століття популяція каролінок поступово відновилась. На сьогодні каролінка є одним із загальнопоширених видів птахів Північної Америки, на неї дозволено полювати.

Наукова назва каролінки - Aix sponsa - перекладається як «качка у шлюбному вбранні», що відображає красу оперення самця. Англійською вона називається - wood duck - деревна качка, що певною мірою відповідає способу її життя: селиться каролінка на невеликих лісових озерах і річках, гніздиться в дуплах старих дерев, полюбляє сидіти на гілках над водою.

Цікаво, що на відміну від моногамної мандаринки, самець каролінки є серійно-моногамним, тобто залишається з однією самкою протягом сезону розмноження, але наступного року створює пару з іншою. Після шлюбного періоду самці мігрують в місця линьки.

Турбота про потомство цілковито лежить на плечах самки. За один сезон каролінка може виховати два виводки пташенят. Проте далеко не всі вони виживають (за деякими даними 86-90% пташенят гине протягом перших двох тижнів життя). Головна причина цього – хижі птахи і ссавці: сови, яструби, лисиці, дикі коти і навіть черепахи. Проблема полягає в тому, що поки пташенята не подорослішають, самка вночі спить з ними на землі, а не на воді, де вони стають легкою здобиччю для ворогів.

Завдяки своїй красі каролінка є улюбленицею колекціонерів та любителів птахів. ЇЇ широко розводять в зоокультурі по обидва боки океану. Виведено дві генетично стійкі мутації каролінки: білу і коричневу, що мають однотонне забарвлення зі збереженням усіх інших видових ознак.

І ще одна цікава особливість мандаринки і каролінки: не дивлячись на те, що ці два види одного роду максимально близькі в зоологічній систематиці, між собою вони не гібридизуються ні в природі, ні в зоокультурі, на відміну від більшості річкових качок. Очевидно, природа таким чином подбала про те, щоб зберегти незайманою первісну красу цих птахів.



Повернутись назад до Енциклопедії.

с.Оброшине

Україна, Львівська обл., Пустомитівський р-н

Основні дані

Засноване - 1431р.
Населення - 4186 чол
Площа - 20 кв.км
Густота населення - 209,3 осіб/кв.км
Поштовий індекс - 81115
Телефонний код - +380 3230
Висота над рівнем моря - 314м