Зоопарк "Оброшине". Олень плямистий. Cervus nippon

Палац Єпископів в с.Оброшине

Сторінка Зоопарку "Оброшине". Енциклопедія. Олень плямистий. Cervus nippon.

Сторінка створюється за ініціативи і підтримки Лариси Грушецької

 Олень плямистий. Cervus nippon 

Плямистий олень відноситься до роду Справжніх оленів (Cervus) родини Оленевих (Cervidae). В Україні до цього роду належить також карпатський підвид благородного оленя (Cervus elaphus) та європейська лань (Cervus dama).

В Європу плямистий олень був завезений зі Східної Азії, де ареал його поширення простягається від Уссурійського краю до Південного Китаю та Північного В’єтнаму.

Внаслідок нерегульованого полювання та постійного переслідування у себе на батьківщині, на початку 20-го століття цей вид опинився на межі зникнення, а деякі його підвиди сьогодні вважаються вимерлими.

Розміром плямистий олень менший за благородного, але дещо більший за лань. Влітку забарвлення шерсті яскраво-руде з білими плямами, взимку – темно-сіре. Навколо хвоста олені мають т.зв. дзеркало – облямовану чорним невелику білу ділянку – яке допомагає оленям не загубити одне одного в густому лісі. Линька відбувається 2 рази на рік: протягом 2-4 тижнів у жовтні та набагато довше (3 місяці) з березня по травень. Цікаво, що з невідомих причин першими вилинюють старші особини.

Роги у самців плямистого оленя більш витончені, ніж у благородного, на шиї – грива довгої шерсті. Очі вночі відблискують червоним світлом. Для спілкування між собою олені використовують близько 10 різних звуків (від милозвучного посвистування самок до хрипкого ричання самців).

Щороку в травні самець плямистого оленя скидає роги (і знову ж таки, роги скидають спочатку старші, пізніше – молодші самці). Відразу по цьому починають відростати нові панти: спочатку вони мають бархатисте покриття, а до вересня костеніють. Тоді ж починається шлюбний період – гін, що супроводжується жорстокими сутичками між самцями. Науковці визначили, що за період гону самець може втратити до 30% своєї маси.

Олень – територіальна та полігамна тварина. Свою територію самець відмічає, риючи неглибокі ями діаметром до 2 м та мітить їх сечею, що має сильний мускусний запах. В гаремі у домінуючого самця може бути до 12 самок.

В кінці весни – на початку літа самки народжують оленят (як правило по одному). Годують їх молоком до зими. Цікаво, що жирність молока змінюється з часом: спочатку вона становить 13%, а в кінці вигодовування – 30%. Самки доглядають за оленятами до 1 року, відлучаючи їх від себе лише на період гону.

Активні олені здебільшого зранку та ввечері, взимку – протягом цілого дня. Харчуються травою, листям дерев та чагарників, їдять кору та пагони рослин, полюбляють жолуді та букові горішки.

Плямисті олені граціозно бігають, високо стрибають, чудово плавають. Відомі випадки, коли вони пропливали до 12 км в морі.

Середня тривалість життя оленя в неволі – 15-18 років (до 25).

Панти (молоді роги) плямистого оленя мають найбільшу цінність серед усіх відомих видів. З них виготовляють препарат пантокрин, що має цілющі властивості.

Плямистий олень довгий час був священною твариною в Японії. Символ оленя часто зустрічається в міфах різних культур та народів і уособлює благородство, велич, красу та грацію.



Повернутись назад до Енциклопедії.

с.Оброшине

Україна, Львівська обл., Пустомитівський р-н

Основні дані

Засноване - 1431р.
Населення - 4186 чол
Площа - 20 кв.км
Густота населення - 209,3 осіб/кв.км
Поштовий індекс - 81115
Телефонний код - +380 3230
Висота над рівнем моря - 314м