Зоопарк "Оброшине". Журавлі. Gruidae.

Палац Єпископів в с.Оброшине

Сторінка Зоопарку "Оброшине". Енциклопедія. Журавлі. Gruidae.

Сторінка створюється за ініціативи і підтримки Лариси Грушецької

Журавлине курликання та граціозні танці цих птахів чарували людей протягом сторіч. Журавель є одним з найдивовижніших птахів нашої планети. Про нього розповідають нам легенди Австралії, Америки, Африки та Європи. В багатьох країнах Азії журавель вважається священним птахом.

Родина журавлів належить до ряду журавлеподібних (Gruiformes). Це дуже древня родина. За археологічними даними журавлів можна вважати ровесниками динозаврів. Доісторичні печерні малюнки журавлів були знайдені в Європі, Африці й Австралії.

Їх історичною батьківщиною вчені вважають Америку, звідки журавлі розселилися спочатку в Азію, потім в Африку й Австралію.

Журавлі досить поширені у світі: їх можна зустріти на всіх континентах, крім Південної Америки й Антарктиди.

На сьогодні відомо 15 видів журавлів, що належать до 4 родів (Balearica, Anthropoides, Bugeranus, Grus), з них:
2 види населяють Північну Америку (канадський і американський),
1 вид – представляє Австралію (австралійський),
4 види постійно проживають у Африці (чорний та сірий вінценосні, сережчатий та райський),
решта 8 видів розселені в різних частинах Євразії (стерх, степовий, сірий, індійський, японський, даурський, чорний та чорношиїй).

Усі журавлі – це великі, елегантні, довгоногі та довгодзьобі птахи. Найменший серед них – степовий (0,8 м, 2,5 кг), найвищим вважається індійський (1,85 м), а найважчим – австралійський журавель (8,18 кг).

У порівнянні з чаплею журавель має довші ноги і більш витягнуту шию, що особливо помітно в польоті. На відміну від лелеки у журавля стрункіше тіло і делікатніший дзьоб.

Статевий диморфізм не виражений: журавка дещо дрібніша від журавля.

Журавлі – довгожителі. Тривалість їх життя в дикій природі – близько 20 років, в неволі - сягає 80. В японській міфології журавель є символом довголіття.

Журавлі – моногамні птахи, але інформація про їх пожиттєву відданість дещо перебільшена: як правило, коли один з партнерів гине, другий обирає собі іншу пару.

Чисельність усіх видів журавлів швидко зменшується внаслідок скорочення площ їх проживання. Журавлі потребують великих просторів, які людина поступово урбанізує. Навіть болота, де гніздяться журавлі, поволі висушуються для сільськогосподарських цілей.

Деякі види (американський і японський журавлі) опинились на межі вимирання, загроза зникнення стоїть перед стерхом. 7 видів занесені до міжнародної Червоної книги.

У 1973 році було засновано Міжнародний фонд захисту журавлів з метою зосередити зусилля на їх вивченні й захисті. Фонд став світовим лідером у збереженні журавлів, у тому числі шляхом розведення в неволі зникаючих видів. Є надія, що ще багато наступних поколінь людей зможуть чути курликання журавлів у вільному польоті та спостерігати за граціозними їх танцями.

У колекції зоопарку – 3 види журавлів.

Сірий журавель

(Grus grus)


 Сірий журавель. Grus_grus 

Саме сірих журавлів ми маємо змогу спостерігати у нашому небі восени та навесні, коли вони летять «журавлиним клином», перекликаючись тужливим курликанням.

Сірих журавлів можна зустріти по всій Євразії: від заходу і півночі Європи до Східного Сибіру, Північного Китаю та Монголії (у більш як 80 країнах світу!). На зимівлю вони відлітають до Північної та Східної Африки, до Індії, на схід Китаю.

Розміри сірого журавля (у порівнянні з іншими видами) є середніми - довжина: 115-125 см, маса: 4,5-5,5 кг, розмах крил: до 220 см.

Харчується журавель рослинною (зерно, жолуді) та тваринною (комахи, безхребетні, жаби, ящірки, змії, дрібні гризуни) їжею. Причому в період розмноження переважає тваринна їжа, в інший час – рослинна.

Місця гніздування знаходяться на болотистих місцевостях лісових зон. Гніздо сірий журавель будує, щільно утрамбовуючи стебла очерету, додаючи до них мох. В кладці – 2 яйця. В насиджуванні беруть участь обоє батьків. Вже через 24 години після вилуплення пташенята можуть бігати і плавати. Журавлята ростуть дуже швидко і опірюються у віці 2-4 місяців, щоб бути готовими до далеких перельотів на зимівлю.

Сірі журавлі – досить гомінкі птахи. Їхні голосні крики чути на відстані кількох кілометрів. Специфічний трубний звук утворюється завдяки особливій будові видовженої трахеї.

Для всіх журавлів характерне так зване унісонне перекликування, коли вони повторюють один за одним окремі звуки. При цьому голову птах закидає назад, дзьоб спрямовує у небо.

Степовий журавель

(Anthropoides virgo)


 Степовий журавель. Anthropoides_virgo 

Коли цього журавля вперше привезли до Франції з російських степів, королева Марія Антуанетта за його тендітний та граціозний вигляд дала йому назву - Demoiselle (фр.: дівчина).

Степовий журавель – найменший серед інших (його висота: 80-90 см, вага: 2,5 кг) і другий за чисельністю вид, широко поширений в Євразії від Чорного моря до Китаю.

Це один з двох видів, що не мають характерних для журавлів ділянок оголеної червоної шкіри на голові.

До раціону харчування входять: рослини, зерна, боби, горіхи, а також комахи і невеликі гризуни.

Степовий, на відміну від більшості видів журавлів, гніздиться в сухих степах, саванах, напівпустелях. Гнізда, як такого, не будує: ним служать декілька каменів, гілочок, іноді просто гола земля. Висота навколишньої трави має бути достатньою, що сховати сидячого птаха, та не занадто високою, щоб можна було оглядати все навколо.

У кладці зазвичай 2 яйця. Самець віддано захищає свою сім’ю та бере участь у висиджуванні та вихованні пташенят.

В традиційному журавлиному унісонному перекликуванні тон задає журавка.

Граціозний танець степового журавля можна назвати пташиним балетом. Він складається з цілого ряду поклонів, перестрибувань, помахів крилами, підкидання вгору травинок і гілочок.

Сірий вінценосний журавель

(Balearica regulorum)


 Сірий вінценосний журавель. Balearica_regulorum 

Це найдревніший з усіх видів журавлів. Закам’янілі рештки свідчать, що вінценосні журавлі існували від 37 до 54 мільйонів років тому! Археологи виявили докази існування 11 видів вінценосних журавлів в Європі та Північній Африці. В льодовиковий період ці птахи вимерли, оскільки не були достатньо холодостійкими, але на щастя, збереглися в Південній Африці.

У наш час в Африці проживає 2 види вінценосних журавлів (сірий та чорний), кожен з яких у свою чергу, має по 2 підвиди.

Сірий вінценосний населяє західну частину екваторіальної Африки.

Довжина його тіла: 90-100 см, вага: 3,5 кг, розмах крил: до 200 см.

Вінценосний журавель не є мігруючим видом, але може здійснювати місцеві й сезоні перельоти. На батьківщині він відносно пристосувався до зміненого людиною середовища: його можна побачити на полях, де вирощують арахіс, сою, кукурудзу та просо.

На відміну від інших журавлів, вінценосні часто сідають на дерева, інколи навіть мостять там гнізда. Загалом, гніздиться в мішаних трав’янисто-болотяних місцях, біля невеликих стоячих водойм на відкритому просторі. Для нього характерна найбільша серед журавлів кладка – до 5 яєць. Часто вінценосні журавлі, заховавши своїх пташенят у траві, самі вмощуються на ночівлю на гілках дерев.

Ще дещо про журавлів

Танці журавлів – це тема для окремої розмови.

Усі журавлі - як молоді, так і дорослі - можуть виконувати складні, захоплюючі танці. Молодим птахам танець допомагає розвивати фізичну форму і виховує соціальні навички. Для дорослих він служить ритуалом залицяння і допомагає у пошуках пари, а пізніше – у зміцненні «подружніх» зв’язків. Як тільки танець починається, то швидко захоплює усю зграю. Хоча фрагменти танцю відрізняються у різних видів журавлів, всі вони включають тривалі, деталізовані послідовності поклонів, перестрибувань, перебіжок і коротких перельотів. Під час танцю журавлі піднімають з землі гілочки, траву, пір'я або якісь маленькі предмети та підкидають їх у повітря дзьобами.

Журавлі - соціальні птахи: їх зграї можуть бути досить чисельними. Звичайно, життя у великих групах передбачає виникнення конфліктних ситуацій, тому журавлям потрібні хороші навички комунікації. Подібно до фламінго, вони вирішують проблеми, використовуючи загальну для всіх видів журавлів мову тіла.

Журавлі, як і люди, своєю поведінкою передають певні емоції. Науковці описали весь спектр рухів журавлів та їх значення. Це понад 90 різних поведінкових моделей. Навіть тоді, коли на нашу думку, журавель нічого не робить, він все одно демонструє певну форму поведінки.

Ці чудові птахи мають також обширну вокальну систему комунікації. Кожен вид має власний тон і гучність, від м'яких окликів вінценосного журавля до флейтоподібного голосу стерха.

Деякі види журавлів є мігруючими, це: стерх, канадський, сірий, американський і степовий журавель. Деякі з їх міграційних маршрутів є грандіозними з погляду відстані й висоти. Досягнувши висоти близько 2,000 метрів, журавлі утворюють V-подібний клин і ширяють у повітрі, постійно перекликаючись. Відомо, що американський журавель може пролетіти до 800 км за день, в середньому - 300 км.

Рекорд висоти польоту належить сірому журавлю, що перелітає Гімалайські гори на висоті аж до 10,000 м. Це висота польотів реактивних лайнерів! В той час, як найменші журавлі – степові - мігрують через проходи Гімалаїв, інші долають обширні пустелі Близького Сходу і північної Африки. Канадський журавель тримає першість у протяжності міграційного перельоту, пролітаючи зі східного Сибіру через море Берінга аж до Північної Мексики.



Повернутись назад до Енциклопедії.

с.Оброшине

Україна, Львівська обл., Пустомитівський р-н

Основні дані

Засноване - 1431р.
Населення - 4186 чол
Площа - 20 кв.км
Густота населення - 209,3 осіб/кв.км
Поштовий індекс - 81115
Телефонний код - +380 3230
Висота над рівнем моря - 314м